Kediler ve köpekler neden saksıdaki çiçekleri yer? Bazı insanlar bunu mideyi yatıştırmak veya tüy yumaklarını atmaya yardımcı olmak için yaptıklarına inanırken, diğerleri evcil hayvanların beslenme eksikliğini gidermeye çalıştığını düşünüyor.
ÇİÇEKLERİN ZEHİRLİ OLMADIĞINA EMİN OLUN
Köpekler ve özellikle kediler oyun sırasında evdeki çiçeklerinizi çiğneyebilir ve bir oyuncak gibi sallanan yapraklara saldırabilirler. Bir saksı çiçeğini çiğnemeye kararlı bir kediyi, ondan uzak tutmak biraz zordur. Bu nedenle evde yetiştirdiğimiz çiçeklerin kediler ve köpekler için zehirli olmadığından emin olmalıyız. İlle de çiçeğimiz olacaksa evdeki küçük ırk köpeğimiz için, çiçeğimizi masa üzerinde, meraklı kedimiz için de onun erişemeyeceği bir yerde tutmaya dikkat etmeliyiz.
VAZODAKİ SU BİLE TEHLİKE YARATABİLİR
Sadece saksı çiçekleri değil, vazoya koyduğumuz çiçekler ve vazodaki su bile tehlike yaratabilir. Örneğin evde durup dururken kedinizin ya da köpeğinizin ağzını köpürmüş görürseniz, hemen çiçekleri kontrol edin. Çünkü Difenbahya gibi tükrükle çözünmeyen kalsiyum oksalat içeren çiçeklerin çiğnenmesi ile ağızda ağrı ve köpürme gelişir.
YEDİĞİ ZEHİRLİ BİTKİYİ TEKRAR YER Mİ?
Peki kedi ya da köpek yediği zehirli bitkiyi daha sonra tekrar yer mi? Aslında hayvanlar yediği gıdadan rahatsız olursa onu bir daha yemeyi istemez. Ancak zehirli bitkiden kaynaklı kusma durumu ya da kendilerini rahatsız hissettiren bir belirti yedikten saatler sonra çıkarsa, bu kez hastalıkla bitki arasındaki bağlantıyı kuramazlar. O durumda aynı bitkiyi yemeye devam edebilirler.
ERİŞEMEYECEKLERİ YERDE TUTMAK GÜVENLİDİR
Kısacası kedi otu gibi yenilebilir yiyecekler haricinde salon çiçeklerini bir kedinin erişemeyeceği bir yerde tutmak her zaman güvenlidir. Ya da çiçeğin görüntüsünü bozmayacak şekilde tel ağlarla saksıyı çevreleyerek kedi köpeğinizin ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Bir başka çözüm önerisi olarak da, uzaklaştırıcı spreylerden faydalanabilirsiniz. Yok, ‘’Ben hiç risk almayayım’’ diyorsanız, çiçekten vazgeçin. Bugün salon çiçekleri ile zehirlenmeleri konuşalım dedim, ancak bu zehirli çiçekleri tek tek konuşmaya kalkarsak, bunu haftalarca yazsak da bitiremeyiz. Genelleme yaparak zehirlenme belirtilerini konuşup, zehirli çiçekleri de alt alta sıralayalım.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ NELER?
Salon çiçekleri ile zehirlenmelere tüm kedi ve köpekler duyarlıdır. Klinik bulgular; aşırı salya, kusma, ishal, ağız mukozasının tahrişi, kızarıklığı ve şişmesi, yutma güçlüğü, kafa sallama, düzensiz kalp atışı, solunum güçlüğü şeklinde sıralanabilir. İlerleyen süreçte karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ile sonuçlanabilir. Zehirlenme derecesi, çiğnenen zehrin miktarı, midenin dolu ya da boş olması, hayvanın direnci gibi durumlara bağlı olarak değişebilir. Zehirlenme sonucu ölüm, ani görülebildiği gibi, süreç sonunda da gerçekleşebilir. Bazen küçük bir ısırık bile belirtilerin görülmesine yeterli olabilir. Zambak türleri için 2,3 küçük yaprak bile akut böbrek yetmezliğine sebep olabilir.
Kedi ya da köpeğinizin bu bitkileri yediğini görürseniz, hemen veteriner hekiminizi arayınız. Çünkü dil ve yutağın şişmesi, nefes almada güçlük gibi belirtiler için fazla zamanınız olmayabilir. Tedavi acil gerekebilir. İlk olarak ağzın yıkanması ve soğuk su verilmesinin ardından destekleyici tedavi, antihistaminik uygulaması ve durumun ciddiyetine göre oksijen tedavisi gibi yoğun tedaviler gerekebilir.
Altta sıraladığım çiçekler, kedi ve köpekler için tehlikeli çiçeklerdir.
Unutmayalım ki, onlar sağlıklı ise biz de sağlıklıyız. Çünkü nasıl diyorduk, sağlıklı ve mutlu hayvan sahibine de mutluluk verir ve mutluluk sağlıktır, sağlık da mutluluk. Hep mutlu kalın.
KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN TEHLİKELİ ÇİÇEKLER
Adenium obesum: Çöl Gülü
Agave türleri: Sabır Otu
Aglaonema Modetum: Melek Hanım Çiçeği
Aloe (vera ve barbadensis): Sarısabır
Alocasia: Fil Kulağı
Anthurium türleri: Flamingo Çiçeği
Arum türleri: Yılan Yastığı, Gavur Pancarı
Begonia türleri: Begonya
Brugmansia türleri: Trompet Çiçeği, Melek Borazanı
Brunfelsia: Dün Bugün Yarın Çiçeği
Caladium hortulanum: Fil Kulağı
Esrar sativa:Kenevir
Chrysanthemum türleri: Kasımpatı
Clivia türleri: Kafir Zambak
Colocasia esculenta: Fil Kulağı
Convallaria majalis: Müge Çiçeği, İnci Çiçeği
Cordyline türleri: Kordilin Çiçeği
Crassula türleri: Para Çiçeği
Cycas türleri: Japon Sago Palmiyesi
Siklamen türleri: Tavşan Kulağı
Dahlia türleri: Dalya Çiçeği, Yıldız Çiçeği
Dieffenbachia amoena: Difenbahya
Dracaena türleri: Dragon Ağacı
Epipremnum türleri: Potos Sarmaşığı
Okaliptüs globulus: Okaliptus
Euphorbia türleri: Atatürk Çiçeği
Ficus türleri: Kauçuk, Benjamin
Gardenia jasminoides: Gardenya
Gloriosa süperba: Ateş lalesi
Hedera helix: Duvar Sarmaşığı
Hippeastrum türleri: Zambak
Hyacinth orientalis: Sümbül
Hydrangea türleri: Ortanca türleri
Ilex opaca: Yılbaşı Çoban Püskülü
Lilium longiflorum: Paskalya Zambağı
Monstera türleri: Deve Tabanı
Narcissus türleri: Nergis
Oxalis türleri: Süs Yoncası, Uyku Çiçeği
Pelargonium türleri: Sardunya
Philodendron türleri: Deve Tabanı
Primula vulgaris: Çuha Çiçeği
Sansevieria türleri: Kılıç Çiçeği
Schefflera türleri: Şeflera
Scindapsis pictus: Satin Pothos Sarmaşığı, Salon Sarmaşığı
Solanum pseudocapsicum: Yalancı Süs Biberi, Kudüs Kirazı
Spathiphyllum türleri: Ev Sarmaşığı
Strelitzia reginae: Cennet Kuşu Çiçeği
Syngonium podophyllum: Melek Kanadı Çiçeği
Tradescantia türleri: Telgraf Çiçeği
Trichila dregeana/emetica: Natal Maun Ağacı
Yucca türleri: Yukka
Zamia spp (furfuracea, pumila): Karton Palmiyesi
Zantedeschia aethiopica: Kala çiçeği, Gelin çiçeği