Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Covid-19’la mücadelede kullanılan antiviral ilaçların kalp krizine yol açtığına dair iddiaların asılsız olduğunu belirtti ve ilacın değil, Covid-19’un kendisinin kalp krizi riskini artırdığını kaydetti.
Toplumda Covid-19’la mücadelede kullanılan favipiravir ilacının kalp krizine neden olduğu veya pıhtılaşmayı artırdığına ilişkin söylentilerin çoğaldığını belirten ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, bu ilacın bugüne kadar kanıtlanmış bir kalp-damar yan etkisi olmadığının altını çizdi.
Kalp krizine neden olduğuna ilişkin bulgu yok
Favipiravir ilacın, ilk gün 8’er sonraki günler ise 3’er tablet alınmasının da insanlarda kafa karışıklığına neden olduğunu ancak bu kullanım şeklinin ilacın protokolünde bulunan kullanım dozu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağlıyan, takip ettikleri hastalardan kendi yakınlarına kadar bu ilacın kullanılmaması, bu ilaçların kalp krizi yaptığı, vücutta pıhtılaşmayı artırdığı ve hatta kalp damarlarını patlattığını söyleyenler çıktığını belirtti. Buna rağmen hekimler olarak erken dönemde o antiviral ilaçları kullanmaması nedeniyle yoğun bakıma giren, hatta belki yaşamını yitiren çok kişiye şahit olduklarını kaydetti. Hastaları eve gönderirken verdikleri favipiravir ilacının bugüne kadar kanıtlanmış bir kalp-damar yan etkisi olmadığını söyleyen Çağlıyan, kalp krizine neden olduğuna ilişkin herhangi bir bulgu olmadığını kaydetti. Bulantı, ishal, kusma, bazen karaciğer fonksiyonlarında yükselme gibi yan etkilerin kimi zaman görülmesine rağmen kalp krizi yapmadığını ifade etti.
Koronavirüsün kendisi pıhtılaşmayı artırıyor
Günümüzde protokolde kullanılan favipiravir ilacının başta olmak üzere Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların kalp krizi riskini de pıhtılaşmayı da artırmadığını vurgulayan Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, bu problemlere koronavirüsün kendisinin sebep olduğunu kaydetti. Covid-19’un pıhtılaşmayı önemli derecede çoğaltan bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çağlıyan, hastalığın ağırseyrettiği hastalarda gerek atardamar gerek toplardamarda önemli derecede pıhtılaşmaya bağlı hayati durumlara neden olabildiğini söyledi. Pıhtılaşmaya yol açanın ilaçlar değil hastalığın kendisi olduğunu belirten Çağlıyan, bu nedenle de zaten tedavi protokollerinde hastaların pıhtılaşma riskine göre farklı derecelerde pıhtılaşma önleyici ilaçlar verildiğini dile getirdi.
Hastalar ilaçlarını kullanmaya devam etmeli
Çağlıyan, koronavirüsün direkt olarak kalp kasını tuttuğunun gösterildiğini aktardı ve bu nedenle kimi hastalarda kalp kası tutulumu yapabildiğini söyledi. Ayrıca, Covid-19 geçirip sonradan kontrole giden kimi hastalarda kalp zarı tutulumu gibi bulgular tespit ettiklerini ifade eden Çağlıyan ancak bu olayın genelde birçok hastada kötü seyretmediğini belirtti. Fakat pıhtılaşma riskini yükselterek kalp damarlarında da pıhtılaşma yaparak kalp krizine neden olabildiğine dikkat çeken uzman isim bu nedenle şu an Covid-19’la mücadelede de eldeki en güçlü silah bu olduğuna göre bunları mutlaka zatürreden de kalp krizinden de Covid-19’un oluşturacağı diğer risklerden da korunmak için mümkün olduğunca erken safhada bu ilaçların kullanılması gerektiğini ifade etti. Bununla birlikte hastaların diğer ilaçlarını da kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Çağlıyan, kolesterol, hipertansiyon veya kalp-damar gibi hastalıkları olan kişilerin buna ait ilaçları da almaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz
Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik