Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile beraber Kovid-19 aşısı olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kara, eğer virüs böyle kalırsa yaklaşık 7-8 ayda bir, veya yılda bir kez aşıl gerekebileceğini, gripteki gibi farklılık gösterirse, mutasyona uğrarsa o zaman da yeni gelişen tipe bakılması gerekeceğini ifade etti. Tamamen farklı bir virüs olması durumunda aşının içeriğinin de değişerek gripteki gibi yeni virüse adapte olarak yine her yıl aşılanmanın gerekeceğini aktardı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Kovid-19 aşısının zaman içinde tekrarlanıp tekrarlanamayacağına ilişkin DHA’ya açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kara, savunma sistemini dağılmış, birbirinden farklı çalışan sistemler gibi düşünmemek gerektiğinin altını çizerek savunma sisteminin antikorlarla oluşan bir kısmı olduğunu ancak bir kısmının da hücrelerden oluştuğunu aktardı.
Hasta olunduğuna, mikroorganizmayı vücut alıp gördüğünde, hem antikor yanıtı oluşuyor hem de birçok mikroorganizmaya karşı hücresel cevap oluşuyor diyen Kara, hücresel cevabın özelliğinin bellek kısmı, hatırlama kısmı olduğunu kaydetti. “Diyelim ki antikor seviyemiz 1000, bellek hücre sayımız o sırada 30. Evet güzel, her şey de çok iyi çalışıyor. Antikor seviyesi azalıyor, bellek hücre seviyesi de diyelim ki bir miktar düşüyor; ancak ikinci defa bu mikroorganizma ile karşılaştığı zaman, bellek hücresi bunu bildiği için, o alt yapıya sahip olduğu için birkaç gün içinde hemen çok yüksek antikor oluşturuyor. O düşmüş olan antikor seviyesini tekrar 100’e çıkarabiliyor, bu arada da hücreler de sayılarını çok yüksek seviyeye çıkartıyorlar ve o mikroorganizmayı vücuttan uzaklaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Bazı hastalıklarda istenilen düzeyde olmuyor”
Prof. Dr. Kara, kimi hastalıklarda hafıza hücresi veya hücresel cevabın istenilen seviyede olmadığını vurgulayarak bu gibi durumlarda da aralıklı olarak o aşıyı tekrar olmamız gerektiğini belirtti. Bunun en güzel örneğinin difteri ve tetanoz olduğunu aktaran Kara, difteriye ve tetanoza bakıldığında insan vücudunda bu azalma süresinin kabaca 10 yıl olduğunu kaydetti.
7 ila 8 ayda bir aşılanmamız gerekebilir
Prof. Dr. Kara, kimi hastalıklarda aşıların ara ara tekrar edilmesi gerektiğini hatırlattı ve kimi aşılarda da bazılarında bir kere aşı yapıldığında ömür boyu koruyucu olabildiğini aktardı. İnsanların mevsimsel koronavirüslere karşı her yıl tekrar hassas hale geldiğini, her yıl hastalanabildiğini kaydeden Kara, aşıda bugünkü bildiğimiz antikor oluşturduğumuzu, belki bir miktar hücresel cevap oluşturduğumuzu ancak zamanla bu antikorların azabileceğini ifade etti. O yüzden de bugünkü bilgi ile bakıldığında eğer virüs böyle kalırsa insanların hemen hemen 7 ila 8 ayda bir veya senede bir defa aşılanması gerekebileceğini belirten Kara, gripteki gibi değişiklik gösterirse, o zaman da yeni gelişen tipe bakılmaması gerektiğini söyledi.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz
Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik