10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    Virüsü taşıyıp bulaştıranlar, pozitif vaka sayısından fazla

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü vatandaşları kısıtlamalara uyması konusunda uyararak "Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla" dedi.

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, semptom göstermeyen veya hastalandıkları halde hastaneye gitmeyip virüsü yayan vakaların, hastaneye başvurup testleri pozitif çıkan vaka sayısından daha fazla olduğunu söyledi. Özlü “Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı, pozitif vaka sayısından fazla” dedi.

    Test yaptırmayan pozitifler var

    Vaka sayılarındaki düşüşe rağmen salgının devam ettiğine dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vatandaşların tedbirlere sıkı sıkı uyması gerektiğini ifade etti. Koronavirüsü taşıyıp bulaştıran sayısının pozitif vakalardan fazla olduğunu belirten Özlü, şu anda tedbirleri aksatmamak, gevşememek gerektiğini ve rakamların şu anda iyi olduğunu söyledi. Yaklaşık 30 bin civarında olan rakamlar varken şimdi 6 binlere kadar indiğine dikkat çeken Özlü, nisan ayında ilk vakalar yaşandığı tarihte ‘pik’, yani en çok vaka sayısının 5 bin olduğunu hatırlattı. Bugün bakıldığına ondan daha yüksek bir sayı olduğuna işaret eden Özlü, toplumda virüs taşıyan ve dolaşan  ciddi sayıda insanlar olduğunu belirtti. Uzman isim bunların test yaptırıp pozitif çıkanlar olduğuna, bir de test yaptırmayıp pozitif olanların varlığına dikkat çekti. “Az semptomatik olanlar ya da rahatsız olduğu halde hekime gitmeyenler, evde kalanlar var. Virüsü taşıyıp bulaştıran sayısı pozitif vaka sayısından daha fazla. Onun için dikkatli olmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

    Sürekli kaygı yaşıyorum

    Cansu Sabu isimli vatandaş, sürekli Covid-19’a yakalanıp yakalanmadığı konusunda tereddütler yaşadığını belirtti ve  her eklem ağrısı yaşadığında, öksürdüğünde ya da burnu aktığında çoğunlukla ‘acaba’ sorusunun aklına geldiğini söyledi. Sürekli endişe içinde yaşadığını ancak şimdiye kadar hiç test yaptırmadığını ifade etti.

    Hafif atlatmış olabilirim!

    Abdullah Erbölükbaş ise, çoğunlukla vücudundaki her türlü ağrıda ve burun akıntısında Covid-19 oldum galiba dediğini iletti. Şimdiye kadar testlerde çıkmış bir pozitifliğim yok. Ama muhtemelen bu hastalığı geçirdim. Hafif atlatmış olabilirim” şeklinde konuştu.

     

    İşte normalleşme takvimi TIKLAYIN 

    Aşının etkisini ne zaman göreceğiz TIKLAYIN 

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ