Pandemiye karşı bağışıklık sistemimizi daha güçlü tutmaya çalışırken, diğer yandan da Ramazan ayında direncimizin düşmemesi için uğraşıyoruz. Ancak, bilinçsizce yapılan bu çabalar hem kilo artışı hem de çeşitli sağlık sorunları olarak bize geri dönebiliyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “Sahur, iftar ile iftardan 1.5-2 saat sonra küçük bir ara öğün yemenin sıvı alımına dikkat etmenin ve dengeli öğünler oluşturmanın dikkat edilmesi gereken kuralların başında geldiğini belirtti.
Deniz, Ramazan’da yapılan bazı hataların kilo almayla birlikte yorgunluk, kan şekerinde düzensizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı, konsantrasyon kaybı, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi pek çok soruna neden olabildiğini aktardı.
İşte, oruç tutarken yapılan hatalar
Hata: İftarda yemeği abartmak
İftarda çok kısa sürede çok yiyecek tüketmek, reflü ve hazımsızlık gibi şikayetlere neden olabiliyor. Bu yüzden yemek yerken olabildiğince yavaş olun. Önce çorba ile ana yemek arasında 10-15 dakikalık bir ara vermek daha rahat bir Ramazan geçirmenize yardımcı olacaktır. Ana yemeklerin de çok yağlı yemekler olmamasına dikkat edilmeli.
Hata: Besinleri hızlı yemek
Uzun süren saatler boyunca aç kalmanın ardından iftarda yemekleri çok hızlı tüketmek kan şekerinin aniden yükselmesine ve iftar sonrası uyuklamaya neden olur. Aynı zamanda yemek hızlı yendiğinde tokluk sinyallerini almak güçleşir ve bu da ihtiyacınızdan fazla yemenize yol açar.
Hata: Sahurda kalkmamak
Güçlü bir bağışıklık sistemi için besin çeşitliliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, besin çeşitliliği için her besin grubundan tüketilmeli, renkli beslenilmeli, vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, mineral, vitamin ve lif mutlaka alınmalı diyor.
Sahur yapılmaması halinde günde tek öğün beslenerek besin çeşitliliği sağlanamıyor. Sahuru kahvaltı olarak düşünmek, bol yeşillik yumurta, ve ceviz gibi kaliteli besinler tüketmek gerekiyor.
Hata: Sebzeyi ihmal etmek
Sebzeler; güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir sindirim sistemi için olmazsa olmaz besinlerden. Ayrıca posa kaynağı olmaları sayesinde tokluk süresini uzatıyor, kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “Ancak maalesef Ramazan’da en ihmal edilen besinlerin başında sebzeler geliyor.” diyerek hem sahur hem iftarda sofralarınızda sebzeyi mutlaka; sıcak sebze yemeği, zeytinyağlı sebze, haşlama/sote/ızgara şeklinde veya salata olarak yer vermeniz gerektiğini söylüyor.
Hata: Pideyi abartmak
Ramazan’ın en bilindik lezzeti pide, porsiyon kontrolü yapmakta zorlanılan yiyeceklerin ilk sıralarında yer alıyor.
Avcu dolduracak büyüklükteki pidenin, bir dilim ekmek yerine geçtiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, farkında olmadan yüksek miktarda pide yemenin karbonhidrat alımını artırdığı ve kan şekeri dengesizliğine yol açtığı uyarısında bulundu.
Hata: Su içmeyi unutmak
Ramazan’da yeterince su içmemek gün içinde baş ağrısı, kabızlık ve halsizlik gibi sorunlara yol açıyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için de su içmek gerekiyor, çünkü su toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Bu yüzden iftar ile sahur arasında günlük su ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Su ihtiyacı kilo başına 30-35 ml olarak hesaplanabilir. Örneğin; 60 kilo ağırlıktaysanız, su ihtiyacınızı 1800 ml olarak düşünebilirsiniz. Yeteri kadar su içemiyorsanız, bitki çayı, ayran ve şekersiz komposto gibi seçenekleri de uygun ölçülerde tüketerek sıvı alımınızı destekleyebilirsiniz.
Hata: Şerbetli tatlılara kanmak
Ramazan’da tatlı isteği en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Ramazan’da tatlı yemek yasak değil, fakat hamurlu, şerbetli ve kızartılmış tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, “Ramazan’ın geleneksel lezzeti güllaç, dondurma ve sütlaç gibi tatlıların kalorileri şerbetli tatlılara oranla daha düşük. Aynı zamanda bu tatlılar kalsiyum ve protein içerikleriyle öne çıkıyorlar. Diğer seçenekler ise az şekerli ya da şekersiz meyve tatlıları, meyve kompostolarıdır.”
Hata: Hareketsiz kalmak
Hareket etmek hem iştah kontrolüne yardımcı oluyor hem de vücudumuzu çalıştırıyor. Pandemi süreciyle birlikte dışarıda hareketimiz kısıtlansa bile iftardan sonra evde yapabileceğiniz küçük egzersizlerle Ramazan’ı sağlıklı geçirmek mümkün. İnternetteki egzersiz videolarından faydalanmak, yemek masasının etrafında 10-15 dakika tur atmak bile fayda sağlayacaktır.