10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    “Tek doz mu, Çift doz mu?” tartışması

    Aşı stoklarının yetersiz oluşu, aşının ilk seferde önemli ölçüde bağışıklık yapması "tek doz aşıdan sonraki ikinci dozu geciktirelim, çift doz olmasın", "2 kez yarım doz verelim. Daha çok insanı aşılayabilelim" tartışmasını beraberinde getirdi. İngiltere uygulamayı başlattı. ABD çekinceli.

    Dünyadaki tüm hükümetler, vatandaşlarını artan Covid-19’a karşı aşılamak için acele ederken, bilim insanları şaşırtıcı bir soru üzerine oldukça hararetli bir tartışma yürütüyor. Herkesin ihtiyacı olan 2. dozları yapmak mı? Yoksa ikinci dozu erteleyerek mümkün olduğunca çok insanı aşılamak mı daha öncelikli?

    İlk doz aşı bile koronavirüse karşı bir miktar koruma sağladığı için bazı uzmanlar virüsü kontrol altına almanın en çabuk yolunun ilk aşıları şimdi mümkün olduğunca geniş bir şekilde yaymak olduğunu düşünüyor.

    İngiltere’deki yetkililer, tek bir dozla sağlanan kısmi korumayı daha geniş bir biçimde dağıtmanın bir yolu olarak, ilaç şirketleri Pfizer ve AstraZeneca’nın geliştirdiği 2. aşı dozlarını ertelemeyi tercih etti.

    ABD’deki sağlık görevlileri bu düşünceye şiddetle karşı çıkarken, ülkenin ileri gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Anthony S. Fauci, cuma günü CNN’e yaptığı açıklamada “Ben bunun lehine olmazdım” ifadelerini kullanırken “Yaptığımız şeyi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

    Fakat Pazar günü, aşı geliştirme ve dağıtımını hızlandırma konusunda federal bir çaba olan Warp Speed ​​Operasyonu’nun bilimsel danışmanı Moncef Slaoui ilginç bir seçenekle geldi.  Bazı Amerikalılara 2 yarım doz Moderna aşısı vermenin ülkenin sınırlı aşı arzı düşünüldüğünde daha fazla bağışıklık sağlamama imkanı sağlayacağı fikri hakim.

    ABD’de bugüne kadar izin verilen aşılar Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından üretiliyor. İngiltere ise, Oxford-AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech aşılarına yeşil ışık yakmış durumda.

    İlk doz aşı ne yapıyor? 2. doz aşı ne yapıyor?

    Tüm aşıların kademeli bir koruma stratejisine bağlı olarak katı bir programa göre birden çok dozda teslim edilmesi hedefleniyor. Birinci doz aşı, bağışıklık sistemine virüsün en tanınmış özelliklerinden bazılarının zararlı olmayan bir halini göstererek bu yeni patojeni tanımayı öğretiyor. Vücut bu patojeni incelemek için vakit bulduktan sonra, 2. doz aşı, bu özellikleri tekrar sunuyor ve bağışıklık hücrelerinin virüsü tamamen hafızasına kaydetmesine yardımcı oluyor. Bu durum, sonraki dozların, bağışıklığın dayanıklılığını ve gücünü artırmasını hedefliyor.

    Moderna ve Pfizer-BioNTech’in yürüttüğü klinik deneyler, aşıların, 3 veya 4 hafta arayla 2 doz halinde verilmesi halinde Covid-19 vakalarını önlemede oldukça etkili olduğunu tespit etti.

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ