Sağlık Bakanlığı çerçevesindeki SMA Bilim Kurulu’nun toplantılarına katılım sağlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığının görülmesi için hem babanın hem de annenin taşıyıcı olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Topaloğlu, çiftlerden birine taşıyıcı tanısı yapılması gerektiğini aktaran Topaloğlu, taşıyıcılık olması durumunda ona göre bir aile planlaması yapıldığını kaydetti. “Para ayrılacaksa buna ayrılsın.” diyen Topaloğlu, günümüzde Türkiye’de bir tedavi olduğunu ifade etti.
SMA hastalığı nedir?
Spinal Musküler Atrofi adı verilen SMA, kas kaybına ve zayıflığa yol açan ve çok sık görülmeyen bir hastalıktır. Vücutta bulunan birçok kası tutarak hareket kabiliyeti üzerinde etki bırakan hastalık, kişilerin yaşam kalitesini fazlasıyla düşürmektedir. Türkiye’de yaklaşık 6 bin ila 10 bin doğumda bir bebekte rastlanan genetik geçişli bir hastalık olduğu bilinmektedir.
SMA tedavisi nasıl ilerliyor?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, günümüzde Türkiye’de SMA’lı çocukların tedavisinde kullanılan ilaç bulunduğunu ve bu ilacı devletin karşıladığını belirtti. Prof. Dr. Topaloğlu, bu ilacın açıklamasında belirtilen dozlardan sonra etkinliği görülmezse kesileceği bilgisinin bulunduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuya ilişkin açıklamalarının çok doğru olduğuna işaret eden Prof. Dr. Topaloğlu, SMA Bilim Kurulu’nun iyi çalışmalara imza attığını ve gerçek verileri değerlendirdiğini kaydetti.
SMA’da tedaviye ne zaman başlanmalı?
Prof. Dr. Topaloğlu, SMA’lı bebeklerin tanı ve tedavisine mümkün olduğu kadar erken başlanması gerektiğine dikkat çekti ve Sağlık Bakanı’nın ifade ettiği ‘eğer koşullar uygun olursa evli çiftlerde daha çocuk olmadan önce tanı yapılması lazım.’ sözlerini değerlendirdi. Bu hastalığın görülmesi için hem babanın hem de annenin taşıyıcı olması gerektiğini vurgulayan Topaloğlu, çiftlerden birine taşıyıcı tanısı yapılması gerektiğini aktardı.
Taşıyıcılık bulunduğu takdirde buna göre aile planlaması yapılır diyen Topaloğlu, “Para ayrılacaksa buna ayrılsın.” dedi. Erken tedavinin kendisi için 3 aydan küçük bir tedavi olduğunu ifade eden uzman isim, günümüzde Türkiye’de bir tedavi bulunduğunu, bunun da erken olması gerektiğini vurguladı. Günümüzde SMA tanısı koyulan her hastanın bu tedaviyi deneyebileceğini kaydeden Topaloğlu, bilimsel verilerin ‘erken tedavi ediniz’ dediğini, gen tedavisinin de bunu söylediğini aktardı ve “Geç olduğu zaman geçtir.” uyarısında bulundu.
SMA ilaçlarının yan etkileri var
Prof. Dr. Topaloğlu, kullanılan ilaçların yan etkilerinin bulunduğunu belirtti ve gen tedavisi alırken ölenler olduğunu ya da kan tablosu değişimi yaşandığını aktardı. Tedavi olan çocukların karaciğerlerinin bozulduğunu, haftalarca ya da aylarca kortizon tedavisi görmeleri gerektiğini ifade eden Topaloğlu,
‘Bu çocuklar tedavi olmasın, gen tedavisi işe yaramaz, bunları boş verin’ demediğinin altını çizen Topaloğlu, “Ben diyorum ki; erken tanı alsın bu çocuklar, en ufak bir şüphede test yapılması lazım. Bazı ülkeler yeni doğan bebeklere tarama testi yapıyorlar. Öyle tanınan bebekler var. Bu, her ülkenin koşullarına göre değişir. Yapılması gereken bir çocuğun hemen belirtisi olur olmaz istenen laboratuvar testlerinin gecikmemesi” ifadelerini kullandı.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz
Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik