Lenf kanseri ve Koronavirüs
Her geçen gün farklı bir etkisi keşfedilen Covid19 şimdi de lenfoma hastaları için umut kaynağı oldu.
İngiltere’de yayınlanan bir makalede, koronavirüsle mücadele eden hücrelerin, lenf kanseri hücrelerini yok ettiği belirtildi.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu çalışma, kanser hastalarına yeni bir umut ışığı oldu” dedi.
İngiltere’de yayınlanan araştırmada lenfoma hastası 61 yaşındaki bir kadının Kovid-19’a yakalandığı ve tedavisi sonrası kanseri yendiği rapor edildi.
Kovid-19 tedavisi sürecinde kortizon almayan ve lenfoma tedavisine de başlanmayan hasta, yaklaşık 4 aylık süreç sonrası lenf kanserini de tamamen yendi. Bilim insanları ise koronavirüsle savaşması için güçlendirilen bağışıklığın aynı zamanda kanserli hücreleri etkisiz hale getirdiği üzerinde duruyor.
Kanserli bölge kendiliğinden iyileşti
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “İngiltere’deki vaka hayli umut verici. Raporu incelediğimizde koronavirüsle mücadele için çeşitli ilaçlar ve desteklerle güçlendirilen bağışıklık sisteminin bazı tümörlerle mücadele edip, onları yok ettiğini görüyoruz” dedi.
Ümit etmek istiyoruz
Lenf kanserlerinin nispeten kolay tedavi edilebildiğini dile getiren Prof. Dr. Turhal, “Lenfoma tümör hücreleri değişken olmayan tümör türüdür. Bağışıklık sisteminin sabit tümör hücrelerine karşı başarılı olma şansı daha yüksektir. Koronavirüsle etkin mücadele için geliştirilen bağışıklık sistemi, benzer bir şekilde lenfoma kanserine de etki ediyor diye ümit etmek istiyoruz” diye konuştu.
Diğer kanserler için…
Türkiye’de kalın bağırsak, akciğer ve meme kanseri gibi türlerin daha sık görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine etki edebilmesi için tümör hücrelerinin hepsinin birbirine benziyor olması gerekiyor. Sık rastlanılan akciğer, kalın bağırsak ve meme kanserinde tümör hücreleri birbirine çok benzemez. Bu tür kanser türlerinde başarılı olma ihtimali daha düşük ama gözlemlerimize devam ediyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı kontrolünde Türkiye’de kanser tanısı konulan ve koronavirüse de yakalanan 1523 hastanın tedavi süreçleri yakından izleniyor.
Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu hastalar aktif tedavi alan hastalarımızdı. Çin ve İtalya’da kanser teşhisi konuldıktan sonra koronavirüse yakalananların ölüm oranları yüzde 40’larda. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5’lerde kaldı” dedi.