Koku kaybı ve cinsellik
Yapılan araştırmalar, tıpta anosmi olarak adlandırılan koku kaybının, yetişkin bireylerde azalan cinsel motivasyon arasında kuvvetli bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan daha önce yapılan araştırmalar sonucunda yeni tip koronavirüs sebebiyle yaşanan koku kaybının 2 ay sürebileceği fark edilmişti.
Koku alma duyusunun cinsel motivasyon için oldukça güçlü bir rol oynadığını belirten bilim insanları, her ikisinin “yakından bağlantılı’ olduğu açıklamasında bulundu. Daha önceden yapılan araştırmalar da koku bozukluğu olan hastaların cinsel yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşadığını göstermişti.
2 binin üzerinde kişi incelendi
Chiago Üniversitesi’nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, The Journal of Sexual Medicine dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, çalışma çerçevesinde tümü 65 yaş ve üzeri 2 bin 84 kişiyi inceledi.
Çalışmada yer alan katılımcıların, koku alma duyarlılıkları kokulu çubuklarla ölçülürken, cinsel istek ve aktivite sıklığı için anketler kullanıldı. Sonrasında ise toplanan veriler cinsiyet, yaş, ırk, biliş, eğitim, depresyon ve ilaç kullanımı gibi faktörler hesaplanarak karşılaştırma yapıldı.
Koku alma işlevindeki düşüş cinsel hazzı etkileyebiliyor
Çalışmada yer alan yazarlar, yetişkinlerde azalan koku alma işlevinin, azalmış cinsel motivasyon ve cinsellikle alakalı az duygusal tatmin ile ilişkilendirildiğini belirtti. Çalışmanın, koku alma işlevindeki düşüşün cinsel hazzı etkileyebileceğini gösterdiğini ifade etti.
Araştırmanın ortak yazarı olan Jesse K. Siegel, durumun cinsellik ve koku alma arasındaki ilişkinin “evrimsel olarak korunan”’ nörolojik bağlantılardan kaynaklanabileceğini aktardı.
Siegel, olfaksiyonun (koku alma duyusu) duyguları ve cinsel motivasyonu işlemede kritik bir rol oynayan limbik sistemle güçlü bir bağlantısı olduğunu belirtti. “Koku soğanı içindeki nöronlar, cinsel motivasyonun bir başka önemli aracısı olan hipotalamusa da doğrudan yansıyor” şeklinde konuştu.
Koku ve tat kaybı hastaların yüzde 10’unu etkiliyor
Aynı zamanda, tat veya koku alma kaybı, kuru öksürük, yüksek ateş, yorgunluğun yanı sıra koronavirüsün en yaygın semptomları arasında bulunuyor. Bilim insanları Covid-19 hastalarının yüzde 10’unu etkileyen bu semptomun iki aya kadar devam edebileceğini vurguluyor.
Her 3 kişiden biri cinsel sorun yaşıyor
Bu sorunu yaşayan her 3 erkekten 1’i depresyonda