Koronavirüs salgını sebebiyle birçok kişi evde uzun süre geçirmeye başladı. Uzmanlar evde kalınsa bile hem beden hem de ruh sağlığı için egzersiz yapmanın önemini vurguluyor. İstanbul Rumeli Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Emine Nur Demircan, kişilerin evde kalmasıyla ile fiziksel aktivitelerinde ciddi bir azalma meydana geldiğini ifade etti. Bu fiziksel inaktivitenin de hastalıkları çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.
Egzersiz süresi önemli!
Salgın sürecinde evde mutlaka egzersiz yapılmasını tavsiye eden Emine Nur Demircan fiziksel aktivite ve egzersizin obezite ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı tedavi edici ve koruyucu etkileri olduğunu aktardı. Ayrıca egzersiz ve fiziksel aktivite yaşam süresi, kalitesi ve refahı artırıyor, kronik hastalıklara ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.
Üst solunum yolu hastalıklarına karşı direnci artırır
Egzersiz, bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili. Emine Nur Demircan, ağır tempolu, hafif ve orta şiddette yapılan egzersizlerin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki rolü de farklı.
Hafif ve orta şiddetteki egzersizlerden sonra bağışıklık sistemimizden sorumlu immün elemanların sayısı çoğalarak bağışıklık sistemimizi olumlu yönde etkiliyor. Bununla birlikte yine orta şiddette yapılan egzersizler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynayan beyaz kan hücrelerini uyararak fonksiyonlarını artırıyor. Tüm bu sebeplere dayanarak düzenli orta şiddette yapılan egzersizin üst solunum yolu hastalıklarına karşı, vücut direncini artırdığı ifade edilebilir. Aynı zamanda yapılan çalışmalar orta şiddetli egzersiz yapanlarda üst solunum yolu enfeksiyonu görülme olasılığı da %20-30 oranında azalıyor.
Ağır tempolu egzersiz üst solunum yolu enfeksiyonu riskini artırır
Arş. Gör. Emine Nur Demircan ağır tempolu kısa süreli ya da orta tempolu uzun süreli 2-3 saat dayanıklılık egzersizinin bağışıklık sistemi hücrelerini önemli ölçüde değiştirdiğini aktardı. Yüksek şiddetli ve uzun süreli egzersizlerin vücutta inflamasyona yol açtığı biliniyor. Bununla birlikte yüksek şiddette ve uzun süreli yapılan egzersizler bağışıklık sistemimizde bulunan immün elemanların üretimini azaltır ve konsantrasyonunu düşürür. Tüm bunların sonucu olarak da vücuttaki bağışıklık sistemi baskılanmış olur. Bu tür egzersizleri takip eden birkaç saat boyunca bağışıklık sistemi zayıflar ve bu süre içinde solunum yolu enfeksiyon riski artar..
Orta şiddetli egzersizleri tercih edin
Arş. Gör. Demircan, bu iki farklı şiddetteki egzersizlerin immün sistem üstündeki etkileri analiz edildiğinde şiddetli egzersiz üst solunum yolu enfeksiyon riskini artırırken, orta şiddetteki egzersiz üst solunum yolu enfeksiyon riskini azaltıyor. Bu yüzden koronavirüs geçiren ya da geçirmeyen kişilerin yüksek şiddetli egzersizler yerine daha çok düşük ve orta şiddetli egzersizleri tercih etmeleri gerektiğini ifade etti.
Egzersiz yapmayı bırakmayın!
Pandemi süreci de dahil olmak üzere yaşam boyunca yürüyüş, çeşitli ev egzersizleri, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteleri çoğaltarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğimizi dile getiren Arş. Gör. Demircan, karantinadaki kişilerin normal hayatlarındaki fiziksel uygunluklarını korumaları amacıyla haftada en az 4-5 gün egzersiz yapmalarını tavsiye etti.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz