10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    Bir tarihi başarı daha… Bu kez MS’i bitirecekler!

    Dünyanın dilindeki Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in ekibinden bir müjde daha geldi… Merkezi sinir sistemi rahatsızlığı olan Multipler Sklerose’ye (MS) karşı yeni aşı geliştirdiler

    Dünyanın gündemindeki  Türk bilim insanları Prof. Uğur Şahin, eşi Özlem Türeci ve ekibinden bir müjde daha geldi…  Şahin ve ekibi bir merkezi sinir sistemi rahatsızlığı olan Multipler Sklerose’ye (MS) karşı yeni aşı geliştirdi.

    Şu ana kadar tedavisi mümkün olmayan ve vücudun kendi hücrelerini tanıyamayıp yok etmesiyle ortaya çıkan MS hastalığı insanlara büyük acılar çektiriyor. Sadece Almanya’da 250 bin, Türkiye’de ise bilindiği kadarıyla 70 bin MS hastası var.

    Olumlu sonuçlar aldık

    Covid-19’a karşı mRNA sistemli aşı geliştiren BioNTech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin, eşi Özlem Türeci  mRNA tabanlı aşının “merkezi sinir sistemini” etkileyen hastalıkları da iyileştirebileceğini açıkladı.

    Prestijli bilim dergisi Science’a konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapan Prof. Uğur Şahin,  fareler üzerinde yaptıkları deneylerde MS benzeri bir hastalığın semptomlarının önemli ölçüde iyileştirdiklerini açıkladı. Profesör Şahin, şimdi sonuçların insana uyumluluğunun test edildiğini, klinik araştırmaların ise 2-3 üç yıl içinde başlayabileceğini söyledi.

    Geliştirilecek aşı, vücudun yabancı olduğunu sanarak “sinir sistemini koruyan miyelin maddesini” yok etmemesini sağlayacak. Böylece MS’in önüne geçilecek. Aşıyla, DNA’lara “miyelin maddesini tolere etmesi” gerektiği öğretilecek ve vücut, bağışıklık hücreleri ile antikorlara saldırmayacak.

    Bağışıklığı bozmuyor

    Vücudun temel bağışıklık sistemini bozmadan çalışacak olan yöntem, “bağışıklık toleransının doğal mekanizmalarını taklit eden  bir yaklaşık” şeklinde özetleniyor.

    Profesör Şahin, Alman Haber Ajansı DP’ya yaptığı açıklamada, “RNA terapisi yaklaşımı ile dokuya saldırılmayacak koruyucu etkisi olan bağışıklık hücrelerinin oluşumunu sağlıyoruz.

    Bu mekanizmayı insanlarda etkili bir şekilde kullanabilirsek, MS’nin farklı formları için  tolerans indüksiyonu sağlayabiliriz” dedi.

    Deneylerde, faralerin koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturma ve nötralize edici antikorlar geliştirme yeteneklerinin bozulmadığı da görüldü.

    Bir çok alanda işe yarar

    Ekip, mRNA aşı modelinin, bağışıklık sisteminden etkilenen diğer hastalıklar için de araştırıldığını alerj, artrit ve damar hastalıkları gibi kronik iltihaplı hastalıklara karşı da kullanılabileceği görüşünde. mRNA aşısıyla, vücudun bağışıklık sistemini antikor üretmeye teşvik eden bilim insanları, benzer aşıyı çeşitli göğüs hastalıkları ve kanser araştırmalarında da kullanmak için geliştirmeye çalışacak.

    BioNTech’ten önemli aşı açıklaması

    Bakan Koca: BioNTech aşısı ile ilgili anlaşma imzalandı

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ