HPV aşısı
Rahim ağzı kanseri her yıl 500 bin kadını etkiliyor. Kanserden kadın ölümleri arasında 5’inci sırada yer alan rahim ağzı kanserinden korunmak aslında basit bir aşıyla mümkün.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, HPV aşısının çocukluk çağında yapılması önerisinde bulundu.
Akıncı, “Rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 95 oranında HPV virüsü. Virüsteki bulaşmayı aşıyla engellemek mümkün . O sebeple aşının 9 -11 yaşları arasındaki kız çocuklara yapılmasını öneriyorum” dedi.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aylin Akıncı, Rahim Ağzı Kanseri farkındalık ayı nedeniyle önemli uyarılarda bulundu.
Rahim ağzı kanseriyle mücadelede aşılamanın önemine değinen Op. Dr. Akıncı, “HPV aşısı, Avrupa ve Amerika’da rutin aşı takviminde yer alıyorç. Bizde de son yıllarda aşılama hız kanandı. İlerleyen yıllarda bu kanseri daha az görmeye başlayacağız. Aşılanma ile birlikte 10 yılda yüzde 30 oranında bir azalma görülüyor.” dedi.
Yılda bir mutlaka yaptırın
Aktif cinsel yaşamla birlikte her kadının smear adı verilen rahim ağzı kanseri tarama testini yaptırması gerektiğini belirten Op. Dr. Akıncı şu önerilarda bulundu:
“Bu test jinekolojik muayene esnasında yapılıyor. Gayet kola. Kadınlar korkmasına hiç gerek yok. Jinekolojik muayenelerini olurken her sene bu testi yaptırsınlar. Çünkü rahim ağzı kanseri erken evrede tedavisi olan bir kanser. Biz o muayene sırasında bozulmuş hücreleri gördüğümüzde kanserleşmeye gitmeden önlem alıyoruz. HPV virüsü taraması yapıyoruz. Virüs taşıyıcılığı varsa senede bir muayeneyi kesin öneriyoruz. HPV virüsü taşımayan ve sağlık merkezlerine ulaşması daha güç olan kişiler 5 yılda bir bu testi yaptırabilir.”
Rahim ağzı kanserinin nedeninin yüzde 95 HPV virüsü.
Op. Dr. Akıncı, “Bu virüs nedenli bir kanser. Dolayısıyla biz virüsteki bulaşmayı aşıyla engelleyebiliriz. O nedenle 9-11 yaşlarında bu aşıya başlanmasını öneriyoruz. Sonrasında ise herhangi bir yaş sınırı olmaksızın yapılabilir. 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanabilir. Çocukluk çağı aşılarına bunun da eklenmesi gerekiyor. HPV virüsü bulaşan birisine de bu aşıyı yaptığınızda bozulmuş hücrelerin hızlı ilerlemesini engellemiş oluyorsunuz. Bizim amacımız virüsün hiç kapılmamasını sağlamak” ifadelerini kullandı.
Anne adayı kadınlara uyarılarda bulunan Op. Dr. Aylin Akıncı, “Eğer rahim ağzı kanseri sadece rahim ağzında ise ilerlemediyse rahim duvarına ya da derin dokulara gitmediyse sadece rahim ağzına müdahale ile kanseri ortadan kaldırabiliriz. Rahmi almadığımız durumlarda annelik şansı devam ediyor. Bunun için de erken teşhis önemli. Mutlaka smear testi rutin olarak yapılmalı” dedi.