10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    Pandemi sürecinde artan diş hekimi korkusuna sedasyon önerisi

    Koronavirüs pandemisiyle beraber diş tedavilerine karşı korku da artış gösterdi. Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, özellikle diş hekimi korkusu olan, bulantı refleksi gösteren ve özel gereksinimli bireylerin sedasyon yöntemiyle tedavi edilebileceğini söyledi.

    Koronavirüs salgınıyla birlikte diş tedavilerine karşı korku da artış yaşandı. Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, bulantı refleksi olan, özellikle diş hekimi korkusu olan, ve özel gereksinimli bireylerin sedasyon yöntemiyle tedavi olabileceğini aktardı. Demir, sedasyonun, diş tedavileri sırasında gelişebilecek olan endişe, ağrı, mide bulantısı ve korkuyu ortadan kaldırmak için derin uyku olarak da bilinen işlem olduğunu ifade etti.

    Güvenli hizmet veriliyor

    Medicana International Ankara Hastanesi Diş Hekimi (Pedodontist) Uzm. Dr. Nurgül Demir, Covid-19’la beraber özellikle diş sağlığı gibi çok ciddi olmayan sağlık hizmetlerinin alımında vatandaşların kaygısı olduğunu ve bu durumun giderek arttığını belirtti. Enfeksiyon riskini en çok taşıyan gruplar içinde olan Diş Klinikleri, mesleki deneyimleri, akademik birikimi, özenle temin edilen ekipmanları ve Sağlık Bakanlığı’nın devamlı güncellediği algoritmalar sayesinde özveri ve güvenle diş sağlığı hizmetlerini vermeye devam ettiğini kaydetti.

    Covid-19 ve oluşturduğu kaos ortamından daha çok, konu hakkında yeteri kadar doğru bilgiye sahip olmanın öneminin altını çizen Demir, bu dönemde herkesin alınması gereken kişisel önlemlerle ilgili neler yapılması gerektiğinin farkında olduğunu aktardı. Diş tedavisi ihtiyacı olan fakat fiziksel veya zihinsel engeli nedeniyle diş tedavisi yapılmakta zorluk çekilen, diş hekimi korkusu olan, öğürme refleksi fazla olan kişilerde sedasyon uygulanabildiğini belirtti. “Çocuk hastalarda kısa işlemlerde kullanılmaktadır” dedi.

    Çocuklarda uyuyarak yapılan tedaviler korkusu sonlandırabilir

    Sedasyonun, diş tedavileri sırasında oluşabilecek olan endişe, ağrı, mide bulantısı ve korkuyu ortadan kaldırmak için “derin uyku” olarak da bilinen işlemin adı olduğunu kaydeden Demir, genel anestezinin ise ameliyathane ortamında hastanın, verilen ilaçlar etkisiyle uyutulması durumu olduğunu belirtti. Özellikle çocuklarda uyuyarak yapılan tedaviler ile dişçi koltuğu korkusunun son bulabildiğini söyledi.

    Kimlere uygulanabilir?

    Dr. Demir, kaygı ve korku seviyesinin çok yüksek olduğu hastalar ya da yeterli kooperasyonun sağlanamadığı zihinsel engelliler, çocuklar ya da hareket yetersizliği olanlarda dental tedavilerin yapılabilmesi için sedasyon veya genel anestezinin uygulanabildiğini söyledi.

    Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!

    Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz

    Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik

     

     

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ