Uzmanlar ve bal üreticileri Karadeniz’de artan bal tüketimine karşı, ‘orman gülü’ bitkisinden elde edilen ‘deli bal’ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu. Soğuk algınlığının beraberinde tansiyon düşürmeye de faydası olan ‘deli bal’ın, günde en fazla 1 çay kaşığı kadar tüketilmesinin tavsiye ediyor.
Koronavirüs’ten korunmak isteyenler, virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen ve Karadeniz’de üretilen ballara yoğun ilgi gösteriyor. Trabzon’un Sürmene ilçesinde bölgede ‘deli bal’ adı ile bilinen baldan yemeleri sonucu iki kişinin zehirlenmesiyle, bal tüketenler arasında ‘deli bal’ tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, artan bal tüketimine karşı arıların ‘orman gülü’ bitkisinden ürettikleri ‘deli bal’ın ölçüsüz bir şekilde tüketilmesinin zehirlenmelere hatta ölüme yol açabileceğini işaret ederek öksürük ve soğuk algınlığının yanı sıra bronşit, astım, halsizlik, balgam, boğaz yanması, mide rahatsızlıkları, sindirim tedavisi ve gastritte etkili olan ‘deli bal’ın, günde maksimum 1 çay kaşığı kadar tüketilmesini, daha fazlasından da kaçınılmasını tavsiye ediyor. Yörede sınırlı ve sayıda özel üretilen ‘deli bal’ın kilosu 180 ila 250 lira civarında satılıyor.
Miktarına göre öldürücü olabiliyor
‘Deli bal’ın ölçüsüz bir şekilde kullanılmasının can kaybına kadar yol açabilen zehirlenmelere neden olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Türedi, bu çiçeklerden elde edilen balların grayanotoksin içermelerinden dolayı ‘deli bal’ olarak adlandırıldığını, Karadeniz Bölgesi’nde her balın grayanotoksin miktarına göre değiştiğini ifade etti.
Bu nedenle her balın ‘deli bal’ olarak adlandırılmadığını belirten Türedi, çok az miktarda olduğunda gerçekten olumlu etkilerin de görülebildiğini ancak yüksek miktarlarda tüketildiğinde hayatı tehdit edecek kadar problemlere yol açabildiğini aktardı. Karadeniz Bölgesi’nde üretilen balların genel itibariyle en kaliteli ballar olmasına rağmen ‘Deli bal’ konusunda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Türedi, bu balların fazla tüketilmesi halinde özellikle kalpte yavaşlama ve tansiyonda düşmeye yol açtığını kaydetti. Alınan miktarın miktarına göre, kalp durması ve ölüme kadar götürebildiğini belirten uzman isim erken dönemde tedavi edildiğinde kolay sayılabildiğini ancak kimi durumlarda ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda kalbe pil takmaya kadar gidebilecek daha komplike tedavilere gerek olduğunu kaydetti.
Her şeyin fazlası zehirdir
Prof. Dr. Türedi, bölgedeki halkın ‘deli bal’ı bildiğini, tanıdığını belirtirken, daha koyu daha acımsı tatlı, boğazı yakan, kestane balı kıvamında formu olduğunu kaydetti. Arıcıların satarken ‘deli bal’ şeklinde sattıklarını ve piyasada bulma ihtimali olduğunu ifade eden Türedi, kullanıcıların da bunu bildiğini, normal bir bal gibi ekmeğin üzerine sürüp kaşık kaşık günlük tüketilebilecek bir şey olmadığını aktardı. Günlük bir çay kaşığı bile tüketilmesinin hayatı tehlikelere yol açabileceği uyarısında bulanan Türedi, alternatif tıpta cinsel güç artırıcı bağışıklığı artırma yönünde kullanıldığını, tansiyon düşürücü, ağrı kesici gibi farklı kullanım alanlarının söz konusu olduğunu aktardı. “Ama aslında her şeyin fazlası bir zehir. Tabii ki tedbirli olunması gerekir” ifadelerini kullandı.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz
Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik