Daha önce birçok ölüme neden olan ve uyuşturucu olarak da kullanılan çakmak gazı kullanımının yeniden arttığı kaydedildi. Zehirlenme sonucu beyne büyük ölçüde hasar vermesi sebebiyle bağımlılık yapan maddeler arasında en öldürücülerden biri olan çakmak gazı bağımlılığı yüzünden psikiyatri servislerine başvuruların son zamanlarda arttığı tespit edildi. Adana’da özel bir hastanede görev yapan Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdem Ender Sönmez, uçucu maddelerin zararlarına dikkat çekti ve çalıştığı polikliniğe bu maddeler nedeniyle başvuranların yaş ortalamasının 10 yaşa kadar indiğini ifade etti.
Aileler daha gözlemleyici olmalı
Anne babaların madde kullanımı konusunda gözlemleyici ve çok dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Dr. Sönmez, çocuklarda uyku bozukluğu, saldırganlık, içine kapanıklık gibi durumlar gözlenmesi halinde madde kullanımından şüphelenilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Sönmez, çocukların ağız çevresinde birtakım yaralar, kıyafetlerinde yapıştırıcı lekeler görülmesinin de uçucu madde ve madde soluyan çocuklarda görülen fiziksel belirtiler olduğunu söyledi.
Çakmak gazına ulaşmak çok kolay
Çakmak gazlarının ulaşılabilirliğinin çok kolay olduğuna dikkat çeken Dr. Sönmez, bu gazın bakkallardan bile temin edilebilen çok kolay bir ürün olduğunun altını çizdi. Bu tarz ürünlerin akciğer ve beyine çok ciddi zararları olduğunu kaydeden Sönmez, bu yüzden madde kullanımlarında tedavinin acil olması gerektiğine belirtti.
Çakmak gazı kullanımının tedavi edilmemesi halinde ölümcüllük oranının çok yüksek olduğunu söyleyen uzman isim, bu durumun içilen maddelerin bir nevi zehir özelliği taşımasından kaynaklandığını ifade etti. Eğer bu kişiler korku ve endişeye kapılıp tedavi olmayı kabul etmeyerek, ‘Ürünler ucuz, kullanırız, bir şey olmaz’ gibi bir düşünceye sahip olurlarsa ilerleyen zamanlarda geri dönüşü olmayan zararlar görebileceklerini kaydetti.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz