Koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 140 milyona yaklaştı. Bir seneden uzun süredir tüm dünyayı tehdit eden Covid 19 virüsüne karşı en etkin silah ise aşılar. Aşılama çalışmaları hızla sürerken, aşıların etkinliği ile ilgili yapılan çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor.
Amerikalı bilim insanları tarafından açıklanan yeni bir araştırma sonucuna göre, multipl skleroz (MS), iltihaplı romatizma ve ülseratif kolit gibi hastalığı nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullananlarda BioNTech/Pfizer ve Moderna aşılarıyla oluşan antikor tepkisinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Aşıların oluşturduğu antikor seviyelerindeki düşüş hastanın kullandığı ilacın türüne göre 36 kat ile 3 kat arasında değişiklik gösteriyor.
Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara dikkat!
Amerika’da Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen yeni araştırmada, romatoid artrit (iltihaplı romatizma) multipl skleroz ve ülseratif kolit gibi iltihaplı hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananların Pfizer / BioNTech ve Moderna’nın Covid-19 aşılarına verdiği yanıtın daha düşük olabileceği ortaya çıktı.
3 kat ile 36 kat arasında değişiklik gösteriyor!
medRxiv’de ön baskı olarak yayınlanan çalışmada bilim insanları, otoimmün hastalıkları olan ve tam aşılanmış 133 kişinin antikor seviyelerini ve virüs nötralizasyonu, sağlıklı bir kontrol grubuyla karşılaştırdı. Araştırma sonucunda, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananların antikor yanıtının 3 ile 36 kat daha düşük olduğu tespit edildi.
Enfeksiyondan korunmayla ilgili sonuçlar net değil
Çalışmanın yazarlarından Alfred Kim yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Araştırmaya katılan hasatların çoğu, koronavirüs aşısına cevap olarak antikor tepkileri oluşturmayı başardı, bu güven verici bir sonuç. Ancak, azalan antikor seviyelerinin enfeksiyondan veya hastaneye yatıştan korunma ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı henüz net değil.”
Kullanılan ilaca göre farklılık gösteriyor
Alfred Kim ayrıca, Prednizon ve metilprednizolon gibi steroidleri rutin olarak kullanan hastalarda görülen aşı kaynaklı antikor düzeylerinde 10 kat azalma görüldüğünü söyledi. Alfred Kim, Roche’nin Rituxan (rituximab) adlı ilacı ve Ocrevus (ocrelizumab) da dahil olmak üzere B hücrelerini tüketen ilaçları kullananlarda ise 36 kat azalma görüldüğünü ifade etti.