Halk arasında diş beyazlatma adıyla bilinen ‘bleaching’ tedavisinin, diş yapısını korumaya öncelik veren bir tedavi şekli olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, bu yöntemin estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenler için etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Beyazlatma tedavisinin, yan etkilerin oluşabileceği riski de göz önünde bulundurularak mutlaka diş hekimlerinin kontrolünde uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
Dişlerde oluşan renklenmelerin, arzu edilen estetik görüntüye uymadığı için hastalarda sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkilere neden olabiliyor. Pek çok kişi bu konuya yönelik diş beyazlatma tedavisini tercih ederken, uzmanlar tedavinin bir diş hekimi kontrolünde yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, toplumda diş beyazlatma olarak bilinen ‘bleaching’ tedavisinin, diş yapısını korumaya öncelik veren bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizerek dişlerin, yüz estetiğinde önemli bir yere sahip olduğunu, ‘Bleaching’ için diş dokularında kayıp yaşanmadan dişlerdeki renklenmelerin giderilmesinde hayata geçirebilecek etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti.
Günümüzde insanların doğal görünüme ve estetiğe olan talepleri doğrultusunda beyazlatma tedavilerinin diş hekimliğinde çok önemli bir konu haline geldiğini söyleyen Bal, bu estetik tedavinin güvenilir olması ve istenilen sonuca ulaşması için mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gerektiğini ifade etti. ‘Bleaching’ için kimi vakalarda tek başına yeterli olmadığını ancak estetik bir gülüş isteyenler için etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu kaydetti.
Diş yapısını korumak en önemlisi
Rengi değişen dişlerin tedavisinde uygulanan ve girişimsel işlem gerektiren diğer restoratif teknikler ile kıyaslandığında beyazlatmanın diş yapısının korunmasına öncelik veren bir tedavi şekli olduğunun altını çizen Bal, dişlerde görülen renk değişikliklerinin çevresel, genetik, dişsel veya tıbbi kaynaklı olabildiğini aktardı. Renk değişikliğine yol açan nedenlerin, tedavi seçimini ve sonuçlarını etkileyen önemli faktörler arasında olduğunu belirten Bal, yapılacak ayrıntılı muayene ve hastanın ağız hijyeninin sağlanması, beslenme alışkanlıkları ile dişlerin maruz kaldığı travma, kimyasallar ve enfeksiyonların gözden geçirilmesi doğru tanıyı koymak için gerekli olduğunu kaydetti.
Tek başına yeterli olmayabilir
Beyazlatma tedavisinin herkese önerilmediği ve kimi vakalarda tek başına yeterli olmayabileceği konusunda uyarıda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, uygulamanın kimlerde yapılamayacağına dair konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, hastaların gerçekçi olmayan beklentileri söz konusu olduğunda, hamilelik ve emzirme döneminde olan annelerde, sigara kullanımında, dişlerde aşırı hassasiyet görüldüğü durumlarda, beyazlatma ajanlarının bileşenlerine karşı alerji gelişebilecek durumlarında ve dişeti çekilmesi olan hastalarda diş beyazlatma uygulamasının önerilmediğini ifade etti.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz