Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen yazıda, Kovid-19 salgınında kesin tedavi yönteminin henüz keşfedilememesi ve pandeminin tam olarak son bulmaması sebebiyle virüse özgün en güçlü korunma yönteminin aşı olduğunun altı çizildi. Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda belirlenen hedef gruplara dair aş uygulamalarının yapılacağı ilk basamak sağlık kuruluşlarıyla beraber hastanelerde de aşı uygulaması yapılması hedeflendiği aktarıldı.
Aşılar nerelerde yapılacak?
Aşı uygulamasına yönelik sağlık kuruluşlarında gerekli tedbirlerin alınması ve buna dair İl Sağlık Müdürlükleri tarafından denetim yapılması istenerek, hastanelerde Kovid-19 aşı uygulamaları ile alakalı önlemler ve uygulama esasları belirtildi.
Özel, kamu ve üniversitelere ait bütün hastaneler kapsamında aşı yapılması amacıyla ‘Aşı Uygulama Odası’ hazırlanacak. Aşı uygulama odası poliklinik oda standartlarına denk olacak. Sağlık kuruluşu yöneticilerince aşı uygulama oda sayısı sağlık kuruluşuna başvuracak kişi sayısına göre çoğaltılarak oda önünde bekleme veya yığılmalar engellenecek.
Yatak sayısı 1000 ve üzeri olan hastanelerde 25, yatak sayısı 400-999 arası olan hastanelerde 20, yatak sayısı 200-399 olan hastanelerde 15, yatak sayısı 51-199 arasında olan hastanelerde 10, yatak sayısı 50 ve altında olan hastanelerde 5, aşı uygulama odası olacak. Aynı zamanda her 10 aşı uygulama odasına 1 sorumlu hekim olacak biçimde görevlendirme yapılacak. Aşı uygulama oda sayısı 10’dan az olan kurumlarda en az 1 doktorun görev alması zorunlu olacak.
Uygulama için randevu alınacak
Aşı yapılacak vatandaşlar, uygulama için randevu alacak. Aşı uygulama bölümlerinde el antiseptik ürünü ulaşılabilir bir yerde olacak. Aşı uygulama bekleme alanı dezenfeksiyon ve temizliği sık ve düzenli şekilde yapılacak. Aşı uygulama odasında el yıkama bölümü olacak, aşıyı uygulayacak olan sağlık çalışanı aşılamadan önce ve kirli malzeme veya kanla temas etmesi halinde ellerini yıkayacak. Aşı uygulama odasının düzenlemesi sağlık personelinin kullanılmış iğneleri elinden bırakmadan ve ayakta dolaşmadan güvenli atık kutusuna atabileceği biçimde yapılacak.
Odaya bir kişi alınacak
Aşı uygulama odasına her seferinde yalnızca aşılanacak bir kişi kabul edilecek. Aşı uygulama sırasında aşılama ile alakalı gerekli görülen kayıtlar tutulacak. Aşı için gelen vatandaşın randevusu ve kimlik bilgileri kontrol edilecek. Aşıyı yapacak sağlık çalışanı kimlik bilgileri ve birey için ayrılan aşı ile eşleşmesini yapacak. İsme gören ayrılan aşı açılarak uygulanacak. Günlük aşı uygulamasının ardından aşı flakonları tıbbi atık kutularına atılacak.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz
Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik