10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    11 soruda aşılama NASIL OLACAK?

    Aşıda merak edilen sorulara yanıtlar.. Günde kaç kişi aşılanacak, aşılama nerelerde yapılacak, özel hastanelerde aşı için ücret ödenecek mi?

    11 soruda aşılama

    Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, HaberTürk gazetesinin sorularını yanıtladı. Aşılama hakkında merak edilen konulara açıklık getiren Tezer, Türkiye’nin günde 1,5 milyon kişiyi aşılama kapasitesinin olduğunu ancak 400-500 bin kişi ile başlamayı düşündündüklerini belirtti.

    Aşılamanın; sağlık ocakları, hastanelerde yapılacağını, sağlık sorunları nedeniyle evden çıkamayan vatandaşların ise evlerde aşılanacağını belirten Tezer, özel hastanelerdeki aşılamanın da ücretsiz olacağını söyledi. İşte Tezer’in en çok sorulan bazı sorulara verdiği yanıtlar:

    1) Günde kaç kişi aşılanacak?

    Türkiye çok hızlı ve etkin bir şekilde aşı yapabilen bir ülke. Günde 1,5 milyon kişiyi aşılama kapasitemiz var. Ancak 400-500 bin ile başlamayı öngörüyoruz.

    2) Bu ilk parti sağlık çalışanlarına yetecek mi?

     1 milyon 300 bin sağlık çalışanımız var. Bizim hedefimiz bunun yüzde 80-90’ını aşılamak

    3) Sonraki aşama ne?

    En yüksek risk grubu olan 65 yaş üzerini aşılamak.

    4) İkinci etapta hemen 65 üstü tüm vatandaşlar aşılanabilecek mi?

    Bu, gelecek aşı miktarına bağlı. Henüz bilmiyoruz ikinci partide ne kadar geleceğini. Türkiye’de toplam 8 milyon 65 yaş üzeri vatandaş var, bunların 5 milyonu 75 yaş üstü. Öncelik 75 üzerine verilecek. T

    5) Aşılama nerelerde yapılacak?

    Herkesin e-nabız sistemine aşının numarası, aşılanacağınız yer bilgisi gelecek. Sağlık ocaklarında çok iyi bir organizasyon yapıldı. 15 dakika aralarla randevu oluşturulacak, böylece bekleme engellenecek.

    6) Sağlık ocağına gelemeyecek durumda olanlar ne yapacak?

    Devlet onları sistem üzerinden görüyor. Kkronik rahatsızlığı olan, yaşlılıktan ya da başka sağlık sorunları ile evden çıkamayan vatandaşlara aşıları evlerinde yapılacak.

    7) Özel hastanede ya da devletin gösterdiği adresten farklı bir yerde aşı olunamayacak mı?

    Olabilecek. Şayet siz özel hastanede aşı olmayı talep ederseniz bu talebinizi sisteme ileteceksiniz. İstediğiniz yer için yeni bir randevu oluşturulacak. Özel hastane de olabilir.

    8) Özel hastanede olmak için ücret ödemek gerekecek mi?

    Hayır ücretsiz. Şu aşamada günlük talepler alınacak diye konuşuldu. Tabii bir süre sonra aşılar bollaşınca ve çeşitlenince eczanelerde de satılır hale gelecek.

    9) Daha garanti olsun diye birkaç farklı aşı yapılmasını önerir misiniz?

    Hayır  kesinlikle yapılmaması gerekir. Çünkü üst üste yapılan farklı aşılar antikor seviyesini olumsuz etkileyebilir.

    10) Brezilya Sinovac aşısının etkinliğini yüzde 50,38 olarak açıkladı. Türkiye ise yüzde 92.. Bu nasıl yorumlanmalı?

    Bu çalışmalar uluslararası kuruluşların denetiminden geçiyor. Brezilya’da durum sıkıntılı. Ancak açıkladıkları yüzde 50,38’i doğru kabul etsek de o veri hafif semptomu gösteriyor. Onlar hafif seyirdeki rakamı paylaştı. Ağır ve orta seviyede koruyuculuk yüzde 100. Yani  bu da aşı olduktan sonra kimsenin ağır ya da orta şiddette hasta olmadığını ölmediğini gösteriyor. Bu çok önemli. Geçiren de hafif geçirmiş.  Biz virüsün ağır ya da orta şiddette bir hastalığa yol açmasını engellemesine bakarız. Önemli olan can kaybını önlemek. Tabii tüm aşılar için geçerli olan bir şey var: Yaş ilerledikçe antikor üretme oranı biraz düşer.

    11)  65 üzeri için Sinovac’ın yeterince koruyucu olamayabileceği Biontech aşısını beklemek gerektiği gibi bir algı oluştu. Ne dersiniz?

    Bu algı doğru değil. Sağlık Bakanlığı  çok detaylı bir organizasyon yaptı. Biz bu işi çok iyi kotarma potansiyeline sahibiz. Bu aşı iyi, şu aşı kötü gibi bir yaklaşım yanlış. Bir an önce mümkün olduğunca çok sayıda vatandaşın aşılanması hepimizin sağlığı için, yeniden normale kavuşmamız için en önemli nokta.

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ