10.7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 20, 2023

    Çocuklar için geliştirilen yapay kalp pompasına Avrupa’dan destek

    Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan'ın çocuklar için geliştirdiği yapay kalp pompası projesi Avrupa Araştırma Konseyi'nden 150 bin Euro'luk destek aldı. 

    Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan, European Research Council’den – ERC (Avrupa Araştırma Konseyi) “ERC Proof of Concept” desteği alacak.

    Prof. Dr. Pekkan, “Çocuklar için Yapay Kalp Pompası Üretimi” projesi çerçevesinde aldığı 150 bin euro destek fonu ile çocuklarda sağ kalp yetmezliğinde kullanılması hedeflenen yapay kalp pompasını geliştirerek, üretiminin sağlanmasını planlıyor. Proje çerçevesinde ilk olarak halk arasında mavi çocuk hastalığı olarak bilinen Fontan kalp hastası çocuklar için çalışılacak.

    çocuklar için yapay kalp üretilecek
    Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan

    Kalp pompası düşük fiyatla üretilecek

    Avrupa’daki çığır açıcı projeleri ve en iyi araştırmacıları destekleyen European Research Council – ERC (Avrupa Araştırma Konseyi), Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan’ın, “Çocuklar için Yapay Kalp Pompası Üretimi” projesinde kullanılması için 150 bin euro fon verdi. Bu proje ile, hala fiyatı 80-120 bin dolar civarında olan kalp pompasının çok daha uygun bir fiyatla üretilerek tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

    Öncelik çocuk Fontan hastalarının

    ERC’nin verdiği fonun süresinin 18 ay olduğunu aktaran Prof. Dr. Kerem Pekkan, sağlanan kaynakla ilk olarak çocuk Fontan hastalarının sağ kalp yetmezliğinde kullanılmak üzere yapay bir kalp pompası üretecek. Koç Üniversitesi liderliğinde yürütülen projede, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi ve İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi ile ortak çalışılacak.

    Çocukların hayatı kolaylaşacak

    Proje hakkında konuşan Prof. Dr. Kerem Pekkan, projede kontrol ve elektrik gereksinimi olmayan yalnızca bir tribünü olacak kalp pompasının keşfi söz konusu olduğunu aktardı. Bu kalp pompasının en önemli farkının motorunun olmaması olarak gösteren Pekkan, pompanın bu şekilde vücut içine girip çıkan kabloları ve bağlantıları da bulunmadığını aktardı.

    Günümüzde klinikte kullanılan yapay kalplerin kişi başına 80-120 bin dolara kadar varan yüksek fiyatlarla tedarik edilebildiğini ifade eden Pekkan, aynı zamanda vücuda giren, çıkan kabloların hastanın hareketini kısıtladığına dikkat çekti. Projede, yeni bir kan tribünü kullanarak bu sıkıntıları ekonomik bir şekilde olarak çözmeyi amaçladıklarını belirten uzman isim, pompanın hayvan deneylerinin tamamlanmasının ardından hasta yatağına ulaşabilmesini sağlayacak ek parasal desteğe ihtiyaçları olduğunu aktardı. Pekkan, bu ürüne gerçekten ihtiyaç duyan hastaların hayatında önemli bir sosyal etki yaratmak isteyen herkesin, tüm kurumların desteğini beklediklerini ifade etti.

    Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!

    Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz

    Pandemide iki şey arttı: Gebelik ve cinsel isteksizlik

     

    ÇOK OKUNANLAR

    EDİTÖRÜN SEÇİMİ