Dünya genelinde faaliyet gösteren işitme sağlığı grubu Demant, işitme sağlığında önemli bir adım olan Derin Nöral Ağ teknolojisiyle geliştirdiği yapay zeka destekli yeni işitme sisteminin tanıtımını yaptı. Demmant’ın Danimarka’daki Eriksholm Araştırma Merkezi’ndeki Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen teknoloji beynin 360 derece sese erişim sağlamasını destekliyor. Derin Nöral Ağ teknolojisiyle milyonlarca sesin oluşturduğu sayısız ses sahnesiyle eğitilen bu yeni nesil işitme cihazı, işitme kaybı yaşayanlara daha önce yaşamadıkları kadar zengin bir işitme dünyasının kapısını açıyor.
Bu zamana kadar gerçekleştirilen işitme çözümleri araştırmalarından farklılık gösteren, dünyada ilk kez laboratuvar dışına çıkan Demant Grubu, işitme kaybı olanlara gerçek seslerden oluşan yepyeni bir dünyanın kapısını açıyor. Demant Grup bilim insanları tasarladığı 360 derece küresel mikrofonla, günlük hayatta karşımıza çıkan 12 milyon sesi kayıt altına aldı ve ortalama bir yapay zeka yazılımından çok daha fazlası olan Derin Nöral Ağ’ı, milyonlarca ses sahnesi içerisinde meydana gelen birçok farklı senaryoyla eğitti. Derin Nöral Ağ teknolojisi ile donatılan akıllı işitme sistemi, beynin çalışma biçimini taklit ederek, sesleri aldığı eğitim ve deneyime göre işliyor ve beyne en uygun ses sahnesi içinde ulaştırabiliyor.
Sadece konuşmaya değil, etraftaki seslere ulaşması gerekiyor
Sahip oldukları Eriksholm Araştırma Merkezi’nde işitme ve beyin konusunda yeni bilimsel odyolojik keşifler yaptıklarını belirten Demant Türkiye Genel Müdürü Filiz Güvenç, işitme çözümlerinde sadece kulaklara veya sese odaklanmak yerine önce beyni düşünerek beyne odaklandıklarını ifade etti. Yeni işitme çözümlerini geliştirirken, şimdiye kadar işitme sağlığında beyni sınırlayan konvansiyonel yaklaşımın dışına çıktıklarını aktaran Güvenç, beynin sesi anlamlandırma sürecine aydınlatan önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi. Demant Türkiye Genel Müdürü Filiz Güvenç, araştırmaların insanın sahip olduğu en karmaşık ses işlemcisi olan beynin, doğal bir biçimde çalışması için, yalnızca konuşmaya değil etraftaki tüm seslere erişmesi gerektiğini gösterdiğini ifade etti.
Demansın önüne geçmeye yardım etmeyi amaçlıyoruz
Bu çerçevede geliştirilen yeni işitme cihazının gerçek yaşamdaki 12 milyon ses sahnesi ile eğitilmiş bir teknolojiyi içinde barındırdığını söyleyen Genel Müdür Güvenç işitme kayıplı kişilerin duyamadığı, geleneksel cihazlarla yakalanması mümkün olmayan önemli konuşma ipuçlarını yakalayarak ve beyne kazandırdıklarını belirtti. Beynin gün içinde iletişim kurmak ve seslere anlam vermek için harcadığı enerjiyi korumasına yardımcı olduğunu ve demans gibi beynin ihtiyaç duyduğu seslerden ek olarak sağlık sorunlarının önüne geçmeye destek olduklarını ifade etti. Demant olarak, devamlı kendini yenileyen bilimsel araştırmalar ve üstün teknolojileriyle işitme kaybı olanların daha zengin bir işitsel dünya ile buluşmasına yardımcı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Gürültülü ortamlarda bile sese odaklanıyor
Derin Nöral Ağ ile güç kazandırılan yeni akıllı işitme çözümleri, beyne daha fazla anlamlı ve çok daha net ses ileterek, bireylere işitme kaybı ile sınırlanmadan yaşayabilecekleri bir teknoloji arz ediyor. Aynı zamanda ses işleme teknolojisinde de fark oluşturan bu yeni aygıt, etrafındaki tüm ses sahnesini saniyede 500 kez tarıyor ve analiz ederek, sesleri kullanıcının etrafında hassas bir şekilde düzenliyor. Sonrasında ise belirlenen seslerden bazılarını ön plana çıkararak bazılarını arka planda tutmak amacıyla gerçek hayattan 12 milyon sesle zenginleştirilmiş eğitimini kullanıyor. İşitme sistemi böylece, dengeli, eksiksiz ve net bir ses sahnesini doğal bir şekilde beyne iletiyor.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz