Gilbert, ağız ve burundan uygulanacak tedavinin bağışıklık sistemini daha çok harekete geçirebileceğini belirtti. Kovid-19’un üst solunum yollarından bulaştığının altını çizen Profesör Gilbert, hap kullanımının aşı ile ortaya çıkan tedarik sorununu da hafifletebileceğini ifade etti.
Astrazeneca-Oxford Üniversitesi Covid-19 aşısı, geçtiğimiz hafta Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil kullanım onayı aldı ve İngiltere’de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Aşı çalışmalarının başındaki isim Profesör Sarah Gilbert de gelecekteki aşılar ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Enjeksiyonsuz yollara odaklanılıyor
Mecliste konuşan Profesör Sarah Gilbert, ekibiyle birlikte aşıyı uygulamak ve daha iyi bir bağışıklık tepkisi sağlamak için yeni, enjeksiyonsuz yollara odaklandıklarını milletvekillerine aktardı.
Gilbert, gelecekte Kovid-19 aşısının yerini Covid hapın alabileceğini söyledi ve Kovid-19 aşısının burun spreyleri ile alınmasını ve grip aşısının çocuklara hap şeklinde verilmesi olayının benzeri olarak hap şeklinde alınmasını araştırdıklarını dile getirdi.
Tedarik sorununu hafifletebilir
Profesör Sarah Gilbert, Kovid-19’un daha çok üst solunum yollarını etkilediğinin altını çizdi ve burun spreyi veya hap kullanmanın burun, akciğerler ve boğazdaki bağışıklık hücrelerini daha iyi hedefleyebileceğini ve onları daha da etkili hale getireceğini ifade etti.
Kovid-19 tedavisinin hap ya da burun spreyine dönmesinin tedarik sorunlarını da hafifletebileceğini belirten Profesör Gilbert, araştırmaların yoğun bir biçimde sürdüğünü aktardı.
Birleşik Krallık parlamentosunun Kovid-19 Aşısı sorumlusu Nadhim Zahawi geçtiğimiz günlerde Kovid-19 tedavisinin ağız ve burundan da uygulanma olasılığını gündeme getirmiş, dünyanın her yerinde geliştirilen haplar ve başka teknolojilerin olduğunu, bunlara bakmaya devam edeceklerini ifade etmişti.