Sürü bağışıklığı
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Sait Gönen, Türkiye’nin aşılama konusunda dünyanın en iyi sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek “Yeter ki aşılar ulaşsın. Ülkemizin bu konudaki alt yapısı ve deneyimi çok iyi. Tüm nüfusun aşılanmasını Avrupa ülkelerinden bile önce bitirebiliriz” dedi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde PCR pozitiflik oranları yüzde 20’lerden yüzde 5’lere düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Sait Gönen, “Son 10 gündür vaka sayılarında çok belirgin bir azalma var. İkinci pikte merkezimizde günlük 2 bine yakın PCR testi yapıyorduk ve pozitiflik oranı da yüzde 20’lerdeydi. Şu anda polikliniğimize ortalama 350-400 müracaat oluyor ve pozitiflik oranı yüzde 5’lere geriledi. Ama vaka sayısı, iyileşen vaka sayısının hala üzerinde. Onun için tedbirlere devam edilmeli” dedi.
Eskiye dönüş için aşılama
Eskiye dönüşün ancak aşılamayla mümkün olabileceğini belirten Prof. Dr. Gönen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşı yapıldıktan sonra hasta hemen gönderilmeyecek. En az 10-15 dakika bekletilecek. Acil komplikasyon var mı, alerji yaşandı mı gibi durumlar için gözlem altında tutulacak. Mart ayından bu yana yüzyılın salgını ile mücadele ediyoruz. Bu salgınla baş etmenin yegane yolu aşılamadır. Çok kayıplarımız oldu, 120 bin sağlık çalışanı Covid’e yakalandı, 363 sağlık çalışanını kaybettik. Hâlâ da kaybetmeye devam ediyoruz. Aşı olmadan sürü bağışıklığı gelişmesi için yıllar gerekiyor. Burada sürü bağışıklığın oluşturacak elimizdeki yegane silah aşı. İlaçların da milyonda bir yan etkisi olabilir ama burada milyonda bir yan etkiyi ön plana çıkararak insanların aşı konusunda kafalarını karıştırmanın son derece yanlış olduğunu düşünüyorum.”
Nüfusun tamamı aşılansa bile 8-10 aya ihtiyaç var
Vatandaşların aşının güvenliği konusunda endişeye kapılmaması gerektiğini, gönül rahatlığıyla aşılarını yaptırabileceklerini belirten Prof. Dr. Gönen, “İlk önce sağlık çalışanları aşılanacak zaten. Halkımızın içi rahat olsun ve mutlaka aşılarını yaptırsınlar. Nüfusun tümümaşılansa bile sürü bağışıklığının oluşabilmesi için 8-10 aya ihtiyaç olacak. Bu süre boyunca kısıtlsmalara. maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyumaya devam etmek durumundauız” dedi.
Türkiye’de de uygulanacak aşı dahil dünyada acil kullanım onayı ile yapılmaya başlanan aşıların tümünün Faz 3 çalışmalarını tamamladığını vurgulayan Prof. Dr. Gönen, “Türkiye’deki erken sonuçlara baktığımızda aşının yüzde 92’lik bir koruyuculuğu olduğunu görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü aşılarla ilgili yüzde 50’nin üzerinde bir etki varsa başarılı kabul ediyor. Aşıya rağmen hastalığa yakalananlar da hastalığı çok hafif semptomlarla geçiriyor. Bu da çok önemli. Zaten amaç da hastalığı hafif geçirmek, can kaybı yaşamamak… Aşı bu konuda son derece etkili. Eğitimin başlayabilmesi de ancak aşılanmalarla olacak. Sağlık Bakanlığı 5. ve 6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerini aşılama kapsamına aldı. Biz 4. sınıfların da ilk basamakta aşı kapsamına alınmasını ve onların da stajlarına devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
68 bin Covid hastasına baktık
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde mart ayından bu yana 580 bine yakın hasta bakıldığını ve bunların sadece 68 bininin Covid hastası olduğunu anlatan Prof. Dr. Gönen, bu süreçte pek çok acil olmayan ameliyat veya hasta takibinin aksadığını ancak vakaların düşmesiyle beraber eski rutine doğru dönmeye başladıklarını belirtti.
“Cerrahpaşa Tıp Fakültesi salgın öncesi Türkiye’nin her tarafından günlük ortalama 4-5 bine yakın hastaya bakıyordu. Pandemiyle beraber bu süreçler çok aksadı. Ama yavaş yavaş artık acil olmayan ameliyatları, polikliniklerdeki hasta bakımına da yani eski rutinimize de dönmeye başladık.”