Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımının karbondioksit solunumuna neden olduğu yönündeki iddiaları yanıtladı. Prof. Dr. Özlü, “Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” şeklinde konuştu.
Ağır kalp yetmezliği olanlar kullanmasın
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, maske takan insanların nefes almakta güçlük çektikleri ve kanlarındaki oksijen oranlarının düştüğü yönündeki rivayetlerin gerçek olmadığını dile getirdi. Maske kullanımının salgınla mücadelede çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özlü, maske kullanmanın insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olsa bile hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ya da oksijenin düşmesine neden olmayacağını söyledi. Bu nedenle çok ağır akciğer hastalığı ve kalp yetmezliği olanların dışında herkesin maske kullanabileceğini söyledi.
Maske takarken yaşanan sıkıntının kandaki oksijen oranının düşmesinden ya da karbondioksitin yükselmesinden kaynaklanmadığına dikkat çeken Özlü, dünyada milyarlarca insanın maske kullandığını ve öyle bir zararının olmadığını belirtti. Bu konuda yapılan testlerin olduğunu da sözlerine ekledi.
Bazen çıkarıp nefes almaya çalışıyorum
Begüm Taşdemir isimli vatandaş, maske kullanırken nefes almakta zorluklar yaşadığını dile getirdi. “Sonuçta kendi soluduğum havayı tekrar solumama neden oluyor. Ne kadar zararlı olursa olsun mecbur bazen çıkartıp nefes almaya çalışıyorum.” dedi. Maske taktığı zaman aldığı nefese doyamadığını dile getiren Taşdemir, verdiği nefesi almanın kendini daralttığını ve psikolojik olarak sürekli buhranda hissettiğini ifade etti.
Gözlüklerin buharlaşma işine bir çözüm bulunması şart!
Maske kullanımının gözlük kullananlarda insanlar için büyük problem olduğuna dikkat çeken Erhan Esaspehlivan isimli vatandaş, maske taktığı zaman nefes almayla beraber en büyük sıkıntısının görme problemi olduğunu belirtti. Gözlük kullandığını ve maskeyi taktığı zaman sürekli gözlüklerin buğulandığını aktaran Esaspehlivan yolda yürürken bir kazaya kurban gideceği endişesini taşıdığını dile getirdi. “Gözlüklerin buharlaşma işine bir çözüm bulunması şart. Gözlükçülerden aldığımız losyonlar maalesef işe yaramıyor.” dedi.
Maskeye sakın kolonya sıkmayın! TIKLAYIN
Maskeler ne zaman çıkacak? Bilim Kurulu üyesi tarih verdi TIKLAYIN