Uzun zamandır beklenen aşılar geldi ve öncelikli gruplara aşı uygulanmasına başlandı. Kısa zaman sonra da risk grubunda olanlra aşılanmaya başlayacak. Peki, kanser hastaları Kovid-19 aşısı yaptırmalı mı? Kanser hastaları ve yakınlarının akıllarını kurcalayan bu sorunun yanıtını Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal verdi. Turhal, hastanın genel durumunun iyi olması halinde aşı olunmasını önerdiklerini söyledi.
Kanser hastalarında enfeksiyon riskini azaltabilir
Kovid-19 süreci pek çok hastayı olduğu gibi kanser hastalarını da olumsuz etkiledi. Kanser hastalarına aşı yapılmasının önerildiğini belirten Prof. Dr. Serdar Turhal, toplumda uygulanması hedeflenen, değişik teknolojilerle geliştirilen Kovid-19 aşılarının hiçbirinin canlı virüs aşısı olmadığına dikkat çekti. Turhal, yürütülen çalışmalara kanser hastalarının dahil olmaması ve beklenen etkinliğin özellikle aktif kemoterapi alanlarda düşük olacağı tahmin edilmekle birlikte, kanser hastalarına bu aşılardan herhangi birinin yapılmasının hastalarda Kovid-19 enfeksiyonu riskini azaltacağı düşünülerek Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı Kovid- 19 aşılarından birini yaptırmasını önerdiklerini söyledi.
Peki kanser hastalarına hangi tip aşı uygulanmalı? Prof. Dr. Serdar Turhal, hangi tip aşının daha uygun olacağına dair kanser hastalarına ilişkin çalışmalar olmamasından dolayı çok fazla bilgi bulunmadığını aktardı. Prof. Dr. Serdar Turhal, bu aşıların hepsinin teorik olarak uygulanabileceğini düşündüklerini, yani hem inaktif aşıyı hem de mRNA aşısını önerdiklerini ifade etti.
Hastanın durumu iyiyse aşı yapılmalı
Kanser hastası olan herkesin aşı olabileceğini aktaran Turhal, fakat hastaların aktif Kovid-19 enfeksiyonu yaşadığı dönemde veya kanser hastalığına bağlı düşkün olduğu bir dönemde bu aşıların yapılmasının tavsiye edilmediğini ifade etti. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, genel durumu iyi olan hastaya yapılmasını önerdiklerini, evre ile ilgili bir kısıtlama olmadığını ve her evrede bu aşıların yapılabileceğini söyledi.
Yan etkiler kısa süre sonra geçiyor
Prof. Dr. Turhal, aşıların özellikle kanser hastalarına uygulanması ile ilgili yan etkiler bakımından bir bilgi paylaşımı bulunmadığını belirtti. Turhal, bilindiği kadarıyla bu aşılara bağlı yan etkilerin çok ağır olmadığına dikkat çekti. Kanser hastalarının genel durumlarının iyi olduğu zamanda bu aşının yapılması halinde muhtemel yan etkilerin de birkaç gün sonra geçtiği için ek bir sıkıntı olacağını düşünmediklerini belirtti.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ve tedavisi!
Prof. Dr. Kamburoğlu: Estetik doğal olandır, sonuç doğal değilse estetik de olmaz