Dünyanın aşı karnesi..
Aşılama hangi ülkede ne durumda? Avrupa ülkeleri Covid-19’a karşı üretilen aşıları öncelikli gruplara uygulamaya başladı. Fakat ülkelerin aşılama hızları arasında büyük farklılıklar görülüyor.
İngiltere aşılama konusunda ilk sırada yer alırken Fransa ve Hollanda son sıralarda kaldı. İşte Avrupa ülkelerinin Covid-19 aşılamalarında şu ana kadar gösterdikleri performanslar…
Avrupa Birliği
Avrupa İlaç Ajansı. Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına 21 Aralık 2020’de onay verdi. Aşının dağıtımının ise Avrupa Komisyonu koordine ediyor.
Avrupa Birliği henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile 450 milyonluk Avrupa nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzalamıştı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlandı.
İngiltere
Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke İngiltere oldu. Aşılamaya 8 Aralık 2020’de başladı. İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre 13 Ocak 2021 itibariyle 3 milyon 356 binden fazla kişiye aşı yapıldı. İngiliz hükümeti, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ikinci aşıya da onay vermişti. Bu aşıların da uygulamasına önümüzdeki dönemde başlanacak.
Danimarka
5,8 milyonluk ülkede 13 Ocak itibariyle 129 binden fazla kişi Covid-19 aşısı oldu. Bu da nüfusun yüzde 2,23’ünün aşılandığı anlamına geliyor.
Norveç
Norveç’te 13 Ocak tarihi itibariyle 33 bin 611 kişi aşı oldu. Norveç, Pfizer/BioNTech aşısından sipariş etmişti. Ülke 5 milyon 300 bin nüfuslu dolayısıyls halkın yüzde 0.62’si aşı oldu.
Finlandiya
Pfizer/BioNTech aşısına onay verilen ülkede 14 Ocak tarihi itibariyle 33 bin kişiye aşı yapıldı. 5,5 milyon nüfuslu ülkede bu nüfusun yüzde 0.6’lik bir kısmının aşı olduğu anlamına geliyor.
Hollanda
Hollanda’da 13 Ocak tarihi itibariyle nüfusun yüzde 0.27’i aşı yapıldı. Pfizer/BioNTech aşısını kullanan Hollanda, bugüne kadar 47 bin kişiyi aşıladı.
İtalya
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri İtalya. Pandemiyle mücadelede sınıfta kaldığı yorumları yapılan ülkede 14 Ocak tarihli verilere göre yaklaşık 972 bin kişi aşı oldu. 60 milyon nüfuslu İtalya’da halkın yaklaşık yüzde 1.61’inin aşı olduğu anlamına geliyor.
Almanya
Almanya’da yine 13 Ocak tarihi verilerine göre 842 bin 455 kişiye aşı uygulandı. Ülkenin aşılama oranı şu anda yüzde 1,01 düzeyinde.
Fransa
Aşılamaya diğer ülkelere göre daha geç başlayan Fransa, 14 Ocak itibariyle 318 bin aşılama yaptı. Aşılama oranı yüzde 0.49 civarında. Şu anda Avrupa’da aşılama başarısında en gerideki iki ülkeden biri. Yetkililer aşılamaya önümüzdeki günlerde hız verileceğini açıkladı. Fransa, Pfizer/BioNtech’in ardından Moderna aşısına da onay vermişti.
Türkiye’de kaç kişi aşı yaptı?
Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye’de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulamasının ikinci gününde toplam aşılanan kişi sayısı 500 bini geçti. Geç başlasa da Türkiye aşılamada hayli organize hareket ederek aradaki farkı kısa zamanda kapatmayı hedefliyor.