Bundan iki yıl önce ilk olarak Vuhan’da görülen koronavirüs yeni varyantlarla birlikte tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Bu varyantlardan en baskın olanı ise Delta.
İlk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantının daha bulaşıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Haliyle bu varyant küresel vaka artışının bir numaralı nedeni olarak gösteriliyor.
Delta varyantı dünyayı etkisi altına almışken Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) dikkat çekici açıklamalarda geldi.. CDC çift aşı olanlar için de bir uyarıda bulundu.
ABD basınında yer alan haberlere göre, Delta’nın bulaşıcılığı hakkında uyarılarda bulunan CDC çift aşılı kişilerin de Delta’ya yakalanabileceğini açıkladı.
Söz konusu rapora göre, aşı olamk sizi ciddi anlamda koruyor. Ancak bu Delta varyantına yakalanmayacağınız anlamına gelmiyor.
Konu ile ilgili konuşan CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, ‘Diğer varyantlardan farklı olarak, Delta ile enfekte olan aşılanmış kişilerin virüsü bulaştırabileceğine dair endişeleri artırıyor’ dedi.
ABD’de aşı olup hastaneye kaldırılan kişilerin oranı yüzde 0.004 olarak açıklandı. Aşının Delta’ya karşı koruyuculuk sağladığının altını çizen CDC uzmanları aşılı kişilerin farkında olmadan virüsün yayılmasına yardımcı olabileceğini belirtti.
Diğer yandan çift doz aı olup virüse yakalananların gösteriği en yaygın belirtiler şu şekilde:
ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom belirlendi. Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.
Peki hangi aşı deltaya karşı ne oranda koruyuculuk sağlıyor?
İngiliz bilim insanları Türkiye’de de kullanılan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının Delta varyantına karşı etkisini açıkladı. 20 bine yakın kişiden alınan verilerin incelenmesi ile elde edilen sonuçlara göre, iki doz Pfizer aşısı Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları önlemede % 88 etkili.
Reuters’ta yer alan habere göre, Public Health England (PHE) araştırmacıları bir başka varyant olan Alpha için de bu aşıyı mercek altına aldı. Bilim insanları iki doz Pfizer aşısı Alpha varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları önlemede % 93.7 etkili olduğunu saptadı.
PHE söz konusu aşının ilk dozunun Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalığa karşı yaklaşık % 33 etkili olduğunu söylemişti. Son çalışma ile bu oran yüzde 36’ya revize edildi.
Geçtiğimiz günlerde ülkemizde kullanılan bir başka aşı olan Sinovac için Delta koruyuculuk oranı açıklanmıştı. Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Peicheng, Reuters’a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi.
Peicheng, üçüncü doz aşı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.
Moderna da aşısının Delta’ya karşı etkinlik oranını açıkladı. Şirket ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı.
Aşı, Delta varyantı da dahil olmak üzere test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.
Delta ile ilgili son açıklama Novosibirsk Devlet Üniversitesi Laboratuvarı Başkanı ve Rusya Bilimler Akademisi üyesi Sergey Netesov’tan geldi. Netesov Sputnik’e verdiği demeçte aşının Delta varyantına karşı sağladığı koruma oranını da açıkladı. Nestov, ‘Aşı delta varyantına karşı yüzde 90 koruma sağlıyor’ dedi.
CDC uyardı: Delta varyantı su çiçeği kadar kolay yayılıyor
Delta varyantının gizemi çözüldü!