Hiç başınıza geldi mi bilmem ancak bu durumu çevrenizdeki birçok dişi köpek sahibinden duymanız mümkündür. Dişi köpekler bazen evde, ağızlarıyla taşıyabilecekleri terlik, çorap, oyuncak gibi küçük nesnelere yavruları gibi davranırlar. Onları, kendilerince evin bir köşesinde saklar, karnının altında korur, hatta dokunup almanıza izin bile vermezler.
İnanmayacaksınız belki ama bazen memelerinden süt bile gelir. Kendilerini sadece psikolojik olarak değil, fizyolojik olarak da anne gibi zannederler. Aslında gerçek gebelik söz konusu değildir. Hatta çiftleşmemişlerdir bile ama kendilerini gebe zannederler. Karınlarında taşıdıkları bebekleri olmadığı halde kendilerine doğum yapacakları bir yuva arayışına girerler. Kasılma ve yerleri kazma hareketleriyle doğum yapıyor gibi davranabilirler. Sonra da oyuncaklarını, doğurdukları bebekleri zannederler. Onları yanlarından ayırmazlar.
Yalancı gebeliğin belirtileri nelerdir?
Huzursuzdurlar. Sizinle oyun oynamazlar. Dolaşmaya çıkmak istemezler. Hatta, size karşı saldırgan bile olabilirler. Bu belirtiler kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde her yaşta ortaya çıkabilir. Ya da kısırlaştırılmış ama yumurtalıkları tümüyle alınmamış ise bu durum görülebilir.
Bu bahsettiğim belirtiler genellikle kızgınlık döneminden altı ile dokuz hafta sonra başlar. Yani bir köpeğin gebelik süresinin ortalama iki ay olduğunu düşünürsek, bu belirtiler de sanki hayvan gebeymiş gibi gebelik süresini tamamlayıp doğumu gerçekleştirdiği süreye denk gelir.
Yalancı gebeliğin belirtileri arasında süt üretimi ile veya süt üretimi olmadan meme bezi büyümesi, uyuşukluk, periyodik kusma, iştah azalması da görülebilir. Bu belirtiler köpekten köpeğe değişir. Hatta aynı köpekte farklı döngülerde bile belirtiler farklı seyredebilir. Öte yandan her kızgınlık dönemi sonrası yalancı gebelik diye adlandırdığımız bu durum ortaya çıkar diye bir kural da yok kuşkusuz. Çünkü, bu yalancı gebeliğe sebep olan hormonal değişikliklerin tam mekanizması çözülmüş değil. Bir kızgınlık dönemi sonrası çıkıp, bir diğer döneminde ortaya çıkmayabilir. Serum progesteron konsantrasyonlarında hızlı bir düşüş ve bunun sonucunda ortaya çıkan prolaktin artışı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Altı ay arayla çiftleşme dönemi yaşanır
Dişi köpeklerde, ergenliğe ulaştıktan sonra altı ay ara ile çiftleşme dönemi yaşanır. Bu çiftleşme dönemine girdiğinde, köpeğin vücudunda birtakım hormonal değişiklikler olur. Hayvanın gebe olup olmadığına bakılmaksızın, yumurtalıkları hormon üretmeye başlar. Bu hormonlar ile köpeğin rahimi bebekler için hazırlık yapar. Dişi köpeklerde, aslında yalancı gebelik dediğimiz durum, normal fizyolojik sürecin abartılı bir şeklidir.
Yalancı gebelik nasıl tedavi edilir?
Hafif yalancı gebelik durumlarında, semptomlar yaklaşık 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçeceği için tedaviye gerek kalmayabilir. Ama köpek fiziksel olarak hasta görünüyorsa veya davranış değişiklikleri endişeye neden olacak kadar şiddetliyse tedavi yapılır. Tedavi semptomatiktir. Yani köpekteki kaygı ve endişeyi gidermek ve süt üretimini durdurmaya yöneliktir. Dikkat edilecek en önemli konu köpek sahiplerinin yalancı gebelik sırasında meme başlarına masaj yapmaması ve süt sağmamasıdır. Çünkü bu daha fazla süt üretimine neden olur. Meme bezi büyümesi olan köpeklerde, memeye soğuk ve ılık kompresler uygulamak ve karnı elastik bir bandajla sarmak rahatlama sağlayabilir.
Aslında köpeğinizden daha sonrasında yavru almayı düşünmüyorsanız daha sonraki kızgınlık dönemlerinde olası yalancı gebelikleri önlemek için yumurtalıkları ile beraber rahimin cerrahi olarak alınması yani kısırlaştırılması en doğru çözümdür. Ancak bu ameliyat tüm belirtiler giderildikten sonra yapılmalıdır. Çünkü köpek yalancı gebelik belirtileri yaşarken cerrahi olarak kısırlaştırılırsa, kısırlaştırılmış olmasına rağmen belirtiler birkaç hafta devam edebilir.
Yalancı gebelik dişi köpeklerde sık görülür ancak dişi kedilerde nadirdir.
Sağlıklı ve mutlu hayvan, sahibine de mutluluk verir, ve mutluluk sağlıktır, sağlık da mutluluk. Hep mutlu kalın.